Praktijk voor fysiotherapie en manuele therapie

Manuele therapie


De manueeltherapeut houdt zich bezig met het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten van het bewegingsapparaat. Dat wil zeggen de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen.

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard kunnen gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. Vanwege zijn specifieke kennis en vaardigheden bij het stellen van de diagnose en het vaststellen van de therapie bij klachten aan de wervelkolom en klachten die met de wervelkolom samenhangen, zal de manueeltherapeut vooral binnen dit gebied werken. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van gewrichten verholpen of gereduceerd worden. De manueeltherapeut probeert de stoornis op te heffen door middel van passief mobiliserende of manipulerende technieken, ondersteund met adviezen, oefen-therapie en instructie. Naast het verbeteren van de functie van de gewrichten is het optimaliseren van houding en beweging in werkzaamheden, sport en hobby’s van groot belang.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar: gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Manuele therapie is met name geschikt voor:

hoofd- en nekpijn in combinatie met slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
duizeligheidsklachten die opgewekt worden door bepaalde nekbewegingen
nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen

heupklachten (b.v. bij artrose van de heup)


Ook de manueeltherapeut is direct toegankelijk, dus zonder verwijzing van uw huisarts of specialist.