Oedeemtherapie

We leren jou om te gaan met oedeem, zodat het minder effect heeft op jouw dagelijks leven. 

In zo min mogelijk bezoeken weer optimaal bewegen

We helpen je écht verder en niet langer dan nodig

Focus op diagnostiek met een persoonlijk behandelplan

Focus op diagnostiek

Veel mensen hebben wel eens last van zwelling in het lichaam door een blessure of ontsteking. Dit is een normale reactie van het lichaam, die hoort bij het herstellen van de opgelopen schade.

Echter, er zijn ook mensen die last van zwelling hebben omdat het lymfesysteem niet goed functioneert. Door een verminderde afvoer van lymfevocht kan er dan een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in een deel van het lichaam ontstaan. Dit noemen we lymfopedeem. 

Lymfoedeem kan het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen of als gevolg van kanker, bloedvatproblemen, littekens, bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Ook kan het defect aangeboren zijn. De behandeling van lymfoedeem door onze oedeemfysiotherapeuten is zowel gericht op het voorkomen van vererging (preventie) als op vermindering van de gevolgen van lymfoedeem (therapeutische behandeling).

    E

    Als we op het juiste moment beginnen, zullen we uw klachten sneller en beter onder controle krijgen.

    Persoonlijk behandelplan

    Het is belangrijk om op het juiste moment te beginnen met de behandeling. Een lymfoedeem dat zich reeds in een voortgeschreden stadium bevindt, vraagt vaak een intensievere behandeling dan een lymfoedeem in de beginfase.

    Afhankelijk van de ernst en de fase van de lymfoedeem zal jouw oedeemfysiotherapeut gebruik maken van een combinatie van de volgende behandeltechnieken:

    • compressie therapie: druk uitoefenen door middel van zwachtelen zodat de zwelling afneemt, of later een op maat gemaakte kous, die voorkomt dat de zwelling weer toeneemt.
    • Oefentherapie/beweging: door beweging en ademhalingsoefeningen wordt de afvoer van lymfevocht gestimuleerd. Ook worden eventuele bewegingsbeperkingen in nabijgelegen gewrichten of littekens behandeld.
    • manuele lymfdrainage: een speciale massagetechniek om de afvoer van oedeem te stimuleren.
    • lymfetaping: de tape tilt de huid een beetje op, waardoor er in de laag van het weefsel juist onder de opperhuid ruimte ontstaat waar de uiteindjes van de lymfevaatjes liggen die ervoor moeten zorgen dat de lymfe uit het weefsel wordt opgenomen en afgevoerd. 
    • voorlichting gericht op het verminderen van risicofactoren
    • aanleren van “zelfmanagement”
    E

    We leren jou om te gaan met oedeem, zodat het minder effect heeft op jouw dagelijks leven. 

    Kom snel langs

    Veel lichamelijke klachten zijn eenvoudig te verhelpen en het is dan ook onnodig om hier lang mee rond te lopen. Het is van belang om met een gericht onderzoek te achterhalen waar de klachten vandaan komen. Hierdoor weet je wat de gevolgen hiervan zijn en hoelang het duurt om te herstellen. Hiervoor zou je het beste vandaag nog contact met ons opnemen.

    Gevestigd in een medisch centrum. Hierin vind je een huisartsenpraktijk, tandartspraktijk, apotheek en een praktijk voor cesartherapie.

    Voldoende gratis parkeergelegenheid

    Fysiotherapie Dichteren

    Fysiotherapie Dichteren: een enthousiast team dat staat voor vakkundige, persoonlijke begeleiding en/of coaching voor mensen met klachten van of problemen met het bewegingsapparaat, in het dagelijks leven, werk en/of sport.

    Fysiotherapie Dichteren

    Fysiotherapie Dichteren: een enthousiast team dat staat voor vakkundige, persoonlijke begeleiding en/of coaching voor mensen met klachten van of problemen met het bewegingsapparaat, in het dagelijks leven, werk en/of sport.

    Wat onze cliënten op Google Reviews zeggen

    Cliënten geven ons een 5/5 op Google Reviews

    ⭐⭐⭐
    “Behandeling gehad voor arm (schouder en hand); efficiënte behandeling en goede functionele oefeningen voor thuis meegekregen. Ben zeer tevreden over het resultaat!” 

    Emiel Raben

    Cliënt

    ⭐⭐⭐
    “Kom er al jaren met verschillende aandoeningen. Ben erg tevreden over alles. Heb tot nu toe niets te klagen gehad en kan hun echt aanbevelen.”

    Heike Koks

    Cliënt

    ⭐⭐⭐
    Zeer goede behandeling door Patrick. Zeer professioneel en gastvrij.

    Sara Vriezen

    Cliënt

    Veelgestelde vragen over Oedeemtherapie

    Kan je zomaar bij een oedeemtherapeut terecht?

    De oedeemfysiotherapeut is niet direct toegankelijk. Voor de behandeling van lymfoedeem dient u door uw huisarts of specialist verwezen te worden.

    Bij welke verzekeraars zijn jullie aangesloten?

    Fysiotherapie Dichteren heeft met de meeste zorgverzekeraars een contract afgesloten. Dat betekent dat als u in aanmerking komt voor vergoeding, wij deze rechtstreeks afrekenen met uw verzekeraar.

    Wordt oedeemtherapie vergoed?

    Basisverzekering

    Als er sprake is van een chronische aandoening, heb je mogelijk recht op een vergoeding vanuit de basisverzekering. Je moet hiervoor wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

    Als je inderdaad in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de basisverzekering, moet je de eerste 20 behandelingen wel zelf betalen (of uit een aanvullend pakket). Je krijgt oedeemfysiotherapie pas vanaf de 21e behandeling vergoed.

    Aanvullende verzekering

    Als je een chronische aandoening hebt, kun je met een aanvullende verzekering de eerste 20 behandelingen vergoed krijgen, als aanvulling op de vergoeding vanuit de basisverzekering.
    Is er geen sprake van een chronische aandoening en ben je ouder dan 18 jaar? Dan krijg je deze behandelingen niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt hiervoor dan een aanvullende verzekering afsluiten. Afhankelijk van het pakket dat je kiest, krijg je dan bijvoorbeeld 9 of 12 behandelingen per jaar vergoed.